Recorda que ens hem traslladat de web, ara ens pots trobar a www.lexpressio.net

8 de març 2012

La cooperativa d'Altea crea un banc d'horts per a captar nous agricultors

La Cooperativa alteana posarà en marxa un banc d’horts i una borsa de treball local

El consell rector de la Cooperativa Agrícola d'Altea ha acordat la creació d'un banc d'horts i d'una borsa de treball per a socis i familiars, com a mesures per a pal·liar, dins de les seues competències, la desocupació en la localitat així com per a frenar l'abandó de camps de cultius, que s'està detectant cada vegada que un agricultor es jubila i cessa la seua activitat.

Estes mesures van ser presentades recentment en el transcurs d'unes jornades informatives que periòdicament manté l'entitat amb els seus socis. Segons explicava el president de la Cooperativa Agrícola alteanense, Francisco Devesa, s'estima en unes dos-centes fanecades la superfície de cultiu que pot cedir-se al banc d'horts creat per l'entitat.

L'objectiu és lliurar la terres a nous agricultors, principalment als fills dels treballadors del camp de tota la vida, propietaris d'horts que per la seua limitació no són rendibles per a una explotació professional plena o a temps parcial, segons van explicar des del col·lectiu. També es preveu poder gestionar la posada en funcionament de cultius per part d'altres treballadors que vulguen dedicar-se a aquestes labors i que per falta de sòl en propietat no poden fer-ho.

"L'aportació de parcel·les permetrà un doble objectiu", va assenyalar Devesa, "per un costat incrementar la disponibilitat de superfície i rendibilitzar el treball dels agricultors que vulguen dedicar-se a aquesta activitat i per l'altre frenar el procés d'abandó d'horts que s'està detectant en el municipi". La falta de relleu generacional i de continuïtat en les labors agrícoles, l'encariment de mà d'obra i l'escassa rendibilitat dels cultius són alguns dels motius detectats per la Cooperativa que porten a l'abandó d'aquests camps, minvant la producció hortofructícola del municipi i, la qual cosa a criteri del consell rector resulta "més greu i dolorós", deteriorant la imatge de l'horta alteana.

Actualment, s'està en procés de recepció de parcel·les per a crear un cens i posar-les a la disposició dels interessats a assumir la seua gestió, segons va explicar el director general de l'entitat, José María Pérez. Les parcel·les seran objecte d'un estudi de viabilitat i idoneïtat de cultiu amb la finalitat d'optimitzar al màxim la seua rendibilitat i traure el màxim profit de la mateixa. L'estudi serà dut a terme pels tècnics de la Cooperativa i servirà com a base per a fixar els criteris de cessió i durada del contracte d'explotació.

Una altra de les accions empreses per l'entitat és la creació d'una borsa de treball amb la qual es pretén donar resposta a la necessitat de mà d'obra en les campanyes hortofructícoles i arbitrar una mesura per a pal·liar la desocupació local.

0 comentaris:

Traductor

El més llegit esta setmana

Contacte

Contacta amb nosaltres a través del nostre mail: lexpressioaltea@gmail.com

Arxiu