Recorda que ens hem traslladat de web, ara ens pots trobar a www.lexpressio.net

21 de nov. 2011

El valencianisme polític fa història amb Joan Baldoví a Madrid

La coalició Compromís aconsegueix un escó al Congrés espanyol, uns resultats historics per al País Valencià

Com a cinquena força i abaixant en vots respecte les eleccions autonòmiques, Coalició Compromís fa història i envia un diputat al Congrés espanyol. La formació liderada per Joan Baldoví quintuplica els seus resultats respecte 2008 i aconsegueix un diputat a la circumscripció de València, on amb aproximadament el 6% dels vots fa el que es considerava més difícil: mantenir resultats respecte les eleccions valencianes. 

Com deia hui Enric Nomdedéu al seu twitter: Jo encara recorde quan a les eleccions valencianes érem "otros". Compromís ha concorregut a les eleccions més difícils per a un partit valencianista (les generals espanyoles) i ha aconseguit enviar a Madrid a un diputat. En unes eleccions on els partits amb seu en Madrid acaparen tota l'atenció, els valencianistes han sabut trobar el seu espai electoral traguen quatre voltes més vots que en les anteriors eleccions generals, el que suposa unes cinc voltes el percentatge respecte fa quatre anys. 

A la Ciutat de València, on en 2008 BLOC-Iniciativa-Verds va traure un 0,79% del vot, Compromís aconseguix quasi el 6% de vot mentre que a altres localitats, com Ontinyent, s'ha aconseguit un 8% del vot vàlid. 


En definitiva, un èxit del valencianisme polític que a les eleccions més difícils per a ells manté gran part dels resultats de les eleccions valencianes i passa la prova de foc que suposa tindre representació al Congrés espanyol. 

D'altra banda, a l'estat espanyol veiem com el PP aconsegueix una majoria absoluta de rècords, mentre el PSOE baixa als nivells més baixos de la seua història moderna. Eixa desfeta l'han sabut aprofitar Esquerra Unida i UPyD, que veuen crèixer la seua representació. 

A la resta de l'estat, tant Amaiur con PNB trauen grans resultats al País Basc i aconseguixen grup parlamentari propi. A destacar el cas de Navarra on tant Amaiur com Geroa Bai (estos últims amb un resultat molt ajustat) trauen un diputat, el que fa que Uxue Barkos  puga compartr grup mixt amb Joan Baldoví. 

A Galícia, el BNG manté els seus dos diputats, mentre que ERC manté també els seus tres diputats. Tres diputats trauen també Iniciativa per Catalunya-EUiA que en creix dos respecte a 2008, a la volta que la federació Convergència i Unió trau setze escons (sis més que en 2008) amb més d' 1.000.000 vots. 

Amb estos resultats, doncs, Compromís confirma la solidesa i seguretat del seu resultat de maig i es permet parlar de tu a tu a la resta de nacionalismes de l'estat amb representació a Madrid. 

0 comentaris:

Traductor

El més llegit esta setmana

Contacte

Contacta amb nosaltres a través del nostre mail: lexpressioaltea@gmail.com

Arxiu