Recorda que ens hem traslladat de web, ara ens pots trobar a www.lexpressio.net

16 de set. 2013

Altea recupera el Porrat de Sant Miquel

L'acte se celebrarà del 27 el 29 de setembre i serà un assaig per a peatonalitzar l'avinguda Rei Jaume I

Les tradicions d'Altea es volen recuperar a poc a poc perquè no caiguen en l'oblit. Almenys eixa és la intenció que assegura tindre l'Ajuntament, segons va assenyalar ahir el regidor de Presidència, Jesús Ballester, que ha enviat una carta a tots els comerços de la principal artèria comercial del municipi, l'avinguda Rei Jaume I, explicant que «amb l'ànim de potenciar al màxim el comerç local, l'Ajuntament ha iniciat el desenvolupament d'un nou projecte: el «Porrat de Sant Miquel» que tindrà lloc del 27 al 29 de setembre en l'avinguda Rei Jaume I». L'edil afirma que es vol «reprendre una antiga tradició existent a Altea que va desaparèixer fa alguns anys».

Segons l'historiador local Juanvi Martín, la primera referència documental que existeix del «Porrat», una fira on es venien tot tipus de productes artesanals, data de mitjan el segle XVIII i tènia lloc en les proximitats de l'antiga ermita de Sant Xoxim, prop del Palau Altea. 

Entre finals del XIX i principis del XX es va traslladar a la part baixa del poble, i se celebrava en la Plaça del Convent, aprofitant que s'havia obert la carretera N-332. Posteriorment, en els 40-50 es trasllada al passeig marítim, i a la fi dels 60 passa a l'actual avinguda Jaume I després d'obrir-se aquest nou polígon. 

Martín va afirmar ahir que «cap a finals dels anys 70 el «Porrat» va deixar de celebrar-se de la manera tradicional, encara que esporàdicament fins als anys 90 se celebrava durant les festes patronals, i posteriorment es va crear Firaltea per a intentar continuar la tradició firal».

Ballester va explicar ahir que amb motiu del «Porrat» es tallarà l'accés als vehicles en tota l'avinguda Jaume I, «on s'instal·laran llocs i es programaran activitats de caràcter festiu-cultural».

L'edil va afegir que la idea «és organitzar tallers i demostracions artesanals així com concerts, cercaviles amb música tradicional, i jocs d'enginy per a xicotets i majors, entre altres iniciatives».

Projecte de peatonalització

Amb el tall del principal carrer comercial al tràfic rodat, es vol fer, en certa manera, una prova «per a veure la viabilitat de peatonalitzar l'avinguda», va assegurar el regidor de Presidència, qui va explicar que des de fa un any «tenim aquest projecte en marxa i hem premut l'opinió als comerciants i associacions festives i veïnals».

Ballester va assenyalar que el projecte consisteix «a anivellar el carrer a l'altura de les voreres existents perquè puguen seguir celebrant-se les desfilades i les entrades de les festes de Moros i Cristians», i deixar un carril central de circulació per a vehicles, a més d'unes zones de càrrega i descàrrega «a l'estil de com està actualment la plaça de l'Ajuntament».

D'altra banda, en la missiva enviada als comerciants, Jesús Ballester explica que el sentit de celebrar el «Porrat», que se celebrarà el cap de setmana posterior a les festes patronals és perquè «a l'atracció turística de les nostres festes locals es pot unir aquesta iniciativa en la qual l'oci, el comerç i la cultura estiguen presents». 

A més Ballester anima als comerciants «a col·laborar mantenint el mateix horari d'obertura que els llocs del «Porrat» que serà el divendres des de les 17 hores a les 24 hores, i el dissabte i el diumenge des de les 11:30 a les 24 hores. També anima als amos dels diferents bars i restaurants de la zona a instal·lar cadires i taules en el carrer enfront dels seus negocis.

3 comentaris:

Montse Perez Ripoll ha dit...

Me parece muy bien eso de recuperar tradiciones,pero de la forma adecuada. El porrat d Sant Miquel siempre se ha celebrado en el casco antiguo,concretamente entre las calles San Miguel y Porrate,de ahí sus nombres.No considero que sea muy adecuado dificultar mas todavia la circulación dentro de Altea haciendo peatonal la Avenida.¿Por dónde quieren desviar el tráfico?¿Por la ya súpercongestionada carretera general?Piensenlo bien.

Anònim ha dit...

A mi lo de recuperat tradiciones me parece perfecto. El porrat seguro que, si se organiza bien, será un fin de semana muy agradable. Pienso que si se hiciese en otra calle más 'tradicional', como en alguna del casco antiguo, tendría más encanto.
Lo que veo fatal de los fatales es cortar la circulación en la avenida. Es una paralela a la general que descogestiona mucho tráfico. Si la autopista no se pagase, nuestra general funcionaría bien y sí que se podría hablar de hacer peatonales las calles comerciales. Otro problema sería el parking... ¿dónde aparcaran todos los coches que ahora aparcan en la avenida? Si ya es dificil aparcan en altea no lo pongamos más complicado...

Anònim ha dit...

EL PORRAT ME PARECE PERFECTO, A LO MEJOR NO ES EL MEJOR SITIO, Y MENOS AUN CUANDO SE CIERRA EL TRAFICO A LA AVENIDA. PERSONALMENTE, POR MUCHO QUE EL AYUNTAMIENTO DIGA QUE HACER LA AVENIDA PEATONAL MEJORARA EL COMERCIO DE ALTEA, BUENO, CREO QUE SOLO SE PUEDEN BENEFICIAR POCAS TIENDAS. HABRA MUCHOS NEGOCIOS, QUE GRACIAS A LA APORTACION DEL AYUNTAMIENTO EN PEATONALIZAR LA CALLE, TENDRAN QUE CERRAR SUS PUERTAS DESPUES DE MUCHOS AÑOS.

Traductor

El més llegit esta setmana

Contacte

Contacta amb nosaltres a través del nostre mail: lexpressioaltea@gmail.com

Arxiu