Recorda que ens hem traslladat de web, ara ens pots trobar a www.lexpressio.net

30 de des. 2013

Un jutge investiga la venda de sòl municipal d'Altea a inversors russos per una altra empresa

La Fiscalia sosté que es va falsificar documentació de les finques i per a açò van comptar amb la participació de funcionaris de l'Ajuntament · El jutjat ha imputat a una vintena de persones, entre elles l'antic cap dels serveis urbanístics

El jutjat Nº 5 de Benidorm està investigant si terrenys de titularitat pública de l'Ajuntament d'Altea van ser venuts per una empresa a un grup d'inversors russos amb documentació falsificada, segons van confirmar a aquest diari fonts judicials. Un total de 28.068 metres quadrats situats en el Pla Parcial ‘El Áramo' i que van ser venuts com a sòl urbanitzable per 2,5 milions d'euros en 2009. La Fiscalia sosté que l'operació va ser un engany planificat i organitzat ja que la documentació d'eixes parcel·les podria haver sigut falsificada, utilitzant el mateix nombre d'identificació d'unes altres que van ser venudes fa prop de 20 anys.

Per a esta operació urbanística, els empresaris implicats podrien haver comptat amb la cooperació de funcionaris de l'Ajuntament d’Altea, segons el fiscal, motiu pel qual ha sigut imputat l’ex-cap dels serveis urbanístics de l’Ajuntament, Ángel Pérez Iñesta, així com dos arquitectes municipals. El fiscal veu indicis de delictes d'estafa, frau i exaccions il·legals, negociacions prohibides als funcionaris, falsificació de document públic i frau fiscal. En total, hi ha una vintena d'imputats, entre ells els tres funcionaris, així com els empresaris i intermediaris que van participar en esta operació. El jutjat d'Instrucció número cinc de Benidorm està interrogant a tots els imputats.

El cas ha sorgit d'una recerca que l'Agència Tributària estava realitzant a una de les empreses implicades en l'operació, ‘Antàrtida Planes i Desenvolupaments Urbans’, per la seua presumpta relació amb un entramat de societats la fi de les quals, segons la Fiscalia, era la defraudació a la Hisenda Pública. La inspecció del fisc va detectar irregularitats en la venda de dos parcel·les en el Pla Parcial ‘El Áramo' d'Altea que Antàrtida havia realitzat a la mercantil Trapinec, composta per inversors russos, per prop de 2,5 milions d'euros en una escriptura pública signada davant notari el 7 de juliol de 2009. Al principi, s'havia negociat l'adquisició per un milió més, però el preu va haver de baixar-se en estar limitat l'aprofitament urbanístic del sòl per estar afectat pel traçat de l'autopista AP-7. Segons la documentació examinada, els terrenys havien sigut adquirits aparentment a la societat Port Esportiu Luis Campomanes a un preu molt inferior al novembre de 2006 per 84.204, amb el que eixia una mitjana de 3 euros per metre quadrat. El sòl va passar a ser urbanitzable en demanar Antàrtida la segregació d'aquests terrenys a l'Ajuntament d'Altea en 2008.

Quan els agents es van posar en contacte amb els representants de Campomanes per a conèixer el motiu de la diferència de preu, aquests els van contestar que es tractava de sòl qualificat com a zona verda. No obstant açò, les parcel·les identificades en el contracte no les van vendre en 2006, sinó molt temps arrere: en 1989.

La Fiscalia considera en la denúncia presentada al jutjat que Pérez Iñesta va poder prevaler-se del seu càrrec en l'Ajuntament d'Altea «per a poder dur a terme la confusió sobre la situació i condicions urbanístiques dels terrenys» i que a més va intervenir directament en les negociacions de venda dels mateixos. El ministeri públic sosté que parteix dels contractes que apareixen entorn d'aquest sòl són «operacions fictícies». Per açò, s'han imputat tant als representants de l'empresa venedora del sòl, Antàrtida, com als compradors (Trapinec), així com altres intermediaris que intervenen en les negociacions.

El fiscal sosté que els plànols que l'arquitecta municipal d'Altea va exhibir a la Inspecció d'Hisenda «no es corresponien pel Pla Parcial de ‘El Áramo' aprovat per la comissió provincial d'Urbanisme de 1970 i 1978», a més de que una part del que abans era zona verda, havia passat a estar ocupada per parcel·les, que a més tenien la mateixa numeració que les que ja van ser venudes bastants anys abans pel propietari de tota la zona. «En falsejar-se i no coincidir el plànol de l'Ajuntament amb el plànol per la comissió d'Urbanisme es va permetre la concessió d'una llicència de segregació de contingut irregular», sosté el fiscal. La mercantil Antàrtida havia sol·licitat la segregació de les parcel·les a l'Ajuntament d'Altea al gener de 2008 i eixe mateix mes va comptar amb el vistiplau d'una altra de les arquitectes municipals.

El ministeri públic sosté en la seua denúncia que «es va concedir una llicència de segregació en unes noves parcel·les urbanitzables, amb la mateixa numeració que les que havien sigut prèviament transmeses a altres persones i a més situades en una zona verda de titularitat municipal».

0 comentaris:

Traductor

El més llegit esta setmana

Contacte

Contacta amb nosaltres a través del nostre mail: lexpressioaltea@gmail.com

Arxiu