Recorda que ens hem traslladat de web, ara ens pots trobar a www.lexpressio.net

4 d’ag. 2014

El Consorci d'Aigües invertirà 4 milions en obres d'urgència per a garantir el subministrament

Es va a actuar en les estacions de bombament del Madem i l'Algar per a estalviar a l'any de més de 2 hectòmetres cúbics

La situació de sequera que viu la comarca ha portat al Consorci d'Aigües de la Marina Baixa a prendre noves mesures per a assegurar el subministrament d'aigua sense haver de recórrer a aportacions exteriors, com les procedents dels canals del Taibilla. El Consorci va a invertir immediatament quasi 4 milions d'euros en obres d'urgència en les estacions de bombament del Mandem (Altea) i l'Algar, que consistiran en la modernització d'unes infraestructures que en molts casos superen els 30 anys de servei i que permetran un aprofitament addicional de més de 2 hectòmetres cúbics d'aigua a l'any que fins ara es perdien en el mar.

Fonts consultades per 'La Marina Plaza' han assenyalat que la intenció és que aqueixos hectòmetres vagen a parar al Amadori, que en aquests moments es troba al 22% de la seua capacitat, el menor volum d'aigua embassada des de l'any 2001. Tampoc viu els seus millors moments el pantà del Castell de Guadalest, que té la meitat d'aigua que fa dotze mesos. I no és d'estranyar, ja que un informe presentat pel Consorci confirma que aquest 2014 està sent l'any més sec dels últims 45.

Segons han assenyalat des de la Diputació d'Alacant, amb eixa extra de 2 hectòmetres cúbics d'aigua s'aconsegueix “garantir el proveïment humà i de reg en la comarca” sense eixes aportacions externes i fins i tot encara que no ploga en el que queda d'any. D'aquesta forma se salvarà la situació dels regants de l'Amadori, que fa unes setmanes van advertir que si no hi havia precipitacions a la tardor anaven a tenir restriccions a finals d'any. Mentre, el Consorci ha hagut d'injectar ja aigua a la Sèquia Mare per a regar els camps de La Nucia.

Sense pluges en el que va d'any, els aqüífers subterranis també s'estan ressentint. L'informe del Consorci indica que els aqüífers de Beniardà, Algar, Polop i Aitana Sud “han reduït les seues reserves fins al 71% de les seues possibilitats.

Davant aquesta situació de sequera el Consorci cerca noves fórmules que aconseguisquen que els embassaments acumulen més aigua i es creuen noves que permeten arreplegar més recursos hídrics. 

Mentre, en l'última reunió del Consorci, els alcaldes i representants dels Ajuntaments de la comarca van tornar a insistir a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) que modifique els protocols de prevenció de riuades. Aquest protocol estableix que en previsió de la possible arribada de pluges cal obrir les comportes dels pantans perquè aquests buiden part de l'aigua que tenen emmagatzema per a evitar possibles avingudes. 

Seguint aquest protocol entre setembre i desembre de l'any passat es van tirar al mar 8,9 milions de metres cúbics entre l'Amadori i el Castell de Guadalest, l'equivalent al que consumeix Benidorm en un any.

0 comentaris:

Traductor

El més llegit esta setmana

Contacte

Contacta amb nosaltres a través del nostre mail: lexpressioaltea@gmail.com

Arxiu