Recorda que ens hem traslladat de web, ara ens pots trobar a www.lexpressio.net

3 d’abr. 2011

Milers de manifestants a València per l'ensenyament públic i en català

Escola Valenciana i la Plataforma per l'Ensenyament Públic van organitzar ahir dos actes a València per defensar el sistema educatiu
Milers de manifestants es van mobilitzar ahir al centre de València per reivindicar l'ensenyament públic i en valencià. La marxa festiva, organitzada per Escola Valenciana i la Plataforma per l’Ensenyament Públic, va ser encapçalada per una gran pancarta amb el lema 'Sí al valencià', portada per alumnes de primària, pares i docents. La cercavila ha estat el punt d'eixida de les Trobades d’Escoles en Valencià, que preveuen reunir més de 220.000 persones 'per l'ensenyament de qualitat i en valencià'. El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, va fer una crida a la mobilització 'per fer-nos visibles i per evitar el desmantellament del model d'escola en valencià'.

La profunda preocupació per la situació del sistema educatiu al País Valencià va portar aquestes dos entitats a convocar, ahir, una jornada reivindicativa i festiva a València per l'ensenyament en valencià i l'escola pública. A les cinc, la plataforma va convocar pares, docents i alumnes a una festa per l’ensenyament públic amb tallers i activitats, i a dos quarts de vuit va ser Escola Valenciana la que va fer una cercavila per l’ensenyament en valencià, que va unir el centre de la ciutat amb el concert de presentació del nou disc d’Obrint Pas, a Benimaclet. Les Trobades d’Escoles en Valencià comencen avui a Alacant i Sagunt (Camp de Morvedre) i reivindicaran, fins el 4 de juny, un model d’escola en català i de qualitat.


Vint-i-sisenes trobades

Les vint-i-sisenes Trobades d'Escoles en Valencià, organitzades per Escola Valenciana a tot el País Valencià, arranquen avui amb ganes de commemorar el centenari del naixement de l'escriptor Enric Valor. Per això el lema juga amb el seu cognom, 'El valor del valencià'. Pel president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, aquestes trobades han de ser 'un gran sí a l'ensenyament en valencià' perquè els programes d'ensenyament en la llengua del país 'estan amenaçats per les intencions de la conselleria d'Educació d'arraconar-la', per exemple amb la supressió de línies en català.

Respecte al centenari del naixement d'Enric Valor (Castalla, Alcoià, 1911), Vicent Moreno diu: 'Va saber mantenir viva la flama de la llengua els anys més difícils, ens va ensenyar la manera de fer servir millor el nostre idioma, va saber explicar-nos històries per a xiquets i grans, històries que neixen de les arrels d'un poble.' 'Allò que veritablement ens va ensenyar és el valor de la llengua, el valor del valencià, que és el lema de les trobades d'enguany', afegeix el president d'Escola Valenciana.

Amb aquest lema, doncs, l'entitat organitza enguany una vintena de trobades per tot el País Valencià, que comencen avui a Alacant i Sagunt (Camp de Morvedre) i que, fins el 4 de juny, passaran per Moixent (Costera), Burjassot (Horta nord), Santa Pola (Baix Vinalopó), Llombai (Ribera Alta), Novelda (Vinalopó Mitjà), l'Eliana (Camp de Túria), Senija (Marina Alta), Xixona (Alacantí), Castelló de la Plana, Atzeneta d'Albaida (Vall d'Albaida), Silla (Horta sud), Benifaraig, Borbotó, Carpesa i Poble Nou (Horta nord), Xeresa (Safor), Vilafranca (Ports), Relleu (Marina Baixa) i Ibi (Alcoià). El 30 d'abril també es farà una trobada a Barcelona, dins la Setmana Cultural de l'Espai País Valencià.

FONT: Vilaweb

0 comentaris:

Traductor

El més llegit esta setmana

Contacte

Contacta amb nosaltres a través del nostre mail: lexpressioaltea@gmail.com

Arxiu