Recorda que ens hem traslladat de web, ara ens pots trobar a www.lexpressio.net

10 d’abr. 2012

El Casc Antic d'Altea es declarat Conjunt Històric Artístic

La muralla d’Altea, destacada i protegida com a conjunt històric artístic 

La Conselleria de Cultura ha declarat Conjunt Històric Artístic el Casc Antic d'Altea, situat dins del recinte emmurallat.
Tan sols dos municipis gaudien d'aquesta distinció en la Marina Baixa, un d'ells, el més visitat a del País Valencià amb més de dos milions de turistes a l'any, es el Castell de Guadalest. Així mateix, cal destacar que la major part dels conjunts històrics artístics declarats en altres províncies estan en municipis turístics de l'interior, però molt pocs enclavaments de la costa han sabut o han pogut mantenir el seu patrimoni, en la mesura en la qual ho ha fet Altea.
El text està sotmès a informació pública durant un mes perquè tots els afectats i el propi Ajuntament puguen realitzar les al·legacions que estimen pertinents.
La regidora d'Urbanisme, Carolina Punset, i l'edil de Presidència, Jesús Ballester, van tramitar la petició davant la Conselleria de Cultura. En aquest sentit, Carolina Punset ha destacat que “de totes les peticions que s'han realitzat per altres municipis enguany, som l'única que ha sigut acceptada i creiem que la protecció del nostre patrimoni és essencial, tant per raons d'interès cultural, com per raons econòmiques, ja que els conjunts històrics artístics tenen línies preferents de subvenció per a la seua restauració i rehabilitació”.


Per la seua banda, Jesús Ballester ha manifestat que “la nostra Altea, el nostre nucli històric, va a deixar de ser un poble pintoresc de casetes blanques, per a transformar-se en un Bé d'Interès Cultural” i ha afegit que es tracta “d’una distinció de la qual tots els alteans hem de sentir-nos orgullosos”. Segons ha explicat, “s'obri una porta a reformes, visites guiades, conferències i un llarg etcètera i sobretot hem assegurat la seua supervivència en el temps, infrangible. Les generacions futures podran gaudir del nostre bell Casc Antic com fins ara”.

El conjunt històric s'ubica en l'acròpolis del tossal situat davant la costa al sud de Bellaguarda, on estava ubicada l'antiga fortalesa d'origen islàmic, reforçada en època cristiana i en ús fins a la construcció de la nova fortalesa. 


La conselleria ha subratllat, a més de la importància militar i constructiva del baluard, que conserva quasi íntegrament els llenços de les muralles, l’interès de la trama urbanística de la ciutat de nova planta que alberga a l'interior i l'edificació encara tradicional, amb poques substitucions, així com el del tram sud adossat a la muralla que correspon al segle XVIII.

D'acord amb la llei de patrimoni cultural valencià, amb la declaració de BIC, qualsevol intervenció requerirà, prèviament a la concessió de llicencia, una autorització de la Conselleria de Cultura.

0 comentaris:

Traductor

El més llegit esta setmana

Contacte

Contacta amb nosaltres a través del nostre mail: lexpressioaltea@gmail.com

Arxiu