Recorda que ens hem traslladat de web, ara ens pots trobar a www.lexpressio.net

24 d’ag. 2011

ERC, ICV, Compromís i PSM, en contra de la reforma Constitucional

Crítiques generalitzades per una reforma vista com una retallada a l'autogovern
A banda del PP, que ja ha dit que votarà a favor de la proposta, dels socialistes, que amb matisos també donen suport, i de CiU, diposada a votar a favor, la resta de partits del país s'han mostrat en contra. 

El diputat d'Esquerra al congrés, Joan Tardà, es va oposar frontalment a la proposta i va recordar ahir que el dèficit no venia de les comunitats autònomes, que solament n'han acumulat un 17%, sinó de l'administració espanyola, que n'ha acumulat un 75%, del total de l'estat. També va dir que l'entesa del PSOE i del PP ja feia tremolar catalans i bascos.

Oriol Junqueras, candidat a presidir el partit, impugna l'acord entre PSOE i PP i ja ha manifestat la seva oposició a tota proposta que limite l'autogovern i la capacitat financera i política de les autonomies. De fet, creu que això demostra que la independència és 'l'única garantia política'. 

ICV, així com EUPV, també són del tot contràries a la proposta. En paraules de la diputada Núria Buenaventura, la modificació s'ha fet 'expressament, de nit i a l'agost'. Segons ella, si es reformava la constitució, caldria canviar molts articles. I el diputat d'ICV al parlament, Jaume Bosch, lamenta que en la proposta de reforma no es propose avançar cap a un estat federal i diu que ICV s'oposarà 'amb totes les forces' a tot intent centralitzador.

'És una trampa pactada amb el PP; l'única cosa que els interessa és retallar l'autonomia financera de les comunitats', diu a VilaWeb el portaveu de Compromís, Enric Morera, que recorda que el dèficit de l'estat 'es troba en el govern central, en una proporció de 8 a 10'. Per tant, Morera entén que 'qui s'hauria d'apretar la corretja és el govern central, que és deficitari, en part, per culpa d'una política improductiva i populista'. 
De passada, demana un pacte fiscal, acusa el govern espanyol de ser responsable del dèficit i, alhora, 'd'ofegar les autonomies amb un sistema de finançament espoliador i sense que hi haja una llei de finançament de les corporacions locals'.


El PSM-IV-Entesa, per la seua banda, va reconèixer que l'anunci els va agafar per sorpresa i que és 'difícil d'entendre' que ara hi haja consens per a reformar la constitució, després de trenta anys. Però, posats a reformar-la, proposen que s'incorpore també un límit de l'aportació de les comunitats autònomes a l'estat, com a Alemanya, on els 'lands' no poden transferir més del 4% del PIB al govern federal, perquè superar aquest llindar seria empobrir els territoris.

FONT: Vilaweb

0 comentaris:

Traductor

El més llegit esta setmana

Contacte

Contacta amb nosaltres a través del nostre mail: lexpressioaltea@gmail.com

Arxiu