Recorda que ens hem traslladat de web, ara ens pots trobar a www.lexpressio.net

8 d’ag. 2012

Entra en vigor el decret que enterra el valencià

Va ser aprovat sense cap tipus de consens · Es començarà a aplicar al setembre

Ahir entrava en vigor el polèmic decret de plurilingüisme (pdf) aprovat la setmana passada pel ple del consell. Una norma que dobla les hores lectives en anglès i redueix les hores en valencià.

El Diari Oficial publicava ahir el nou decret, que el mes vinent ja s'aplicarà a les aules, tot i l'oposició de la comunitat educativa, que ha vist com el govern, malgrat unes mostres inicials de diàleg, ha acabat aprovant una normativa que no té en compte les seves propostes.

El decret estableix dos programes, el programa plurilingüe en valencià (PPEV) i el programa plurilingüe en castellà. En tots dos s'haurà de fer en anglès una assignatura, com a mínim; en el programa valencià, hi haurà una assignatura en castellà a més de la de llengua; i en el programa castellà, passarà a la inversa: hi haurà una assignatura no lingüística que es farà en valencià.

Els programes s'implantaran progressivament a partir del setembre, quan els centres docents de la Generalitat hauran de començar a incloure continguts en anglès. A partir d'aleshores, s'implantarà de primer a educació infantil i després a primària, secundària, batxillerat i formació professional.


La comunitat educativa ja ha criticat que el consell haja aprovat el decret sense cap tipus de consens. I és que el document final no inclou cap dels punts proposats per Escola Valenciana i les universitats públiques. A més, Escola Valenciana avisa de la desaparició dels programes d'immersió lingüística i de la paralització de la normalització de la llengua des de l'escola.

Opinions contudents:

Ximo Puig: 'El PP vol posar en qüestió la potència vehicular del valencià'
Marga Sanz: 'És un cop letal a la normalització del valencià'
Enric Morera: 'El decret és part de l'estratègia recentralitzadora del PP'

FONT: Vilaweb

1 comentaris:

Anònim ha dit...

Que vergonya de corruptes,lo que estàn fent amb nosaltres,i ara lo que estan fent amb el valencià

SI AL VALENCIÀ

Traductor

El més llegit esta setmana

Contacte

Contacta amb nosaltres a través del nostre mail: lexpressioaltea@gmail.com

Arxiu