Recorda que ens hem traslladat de web, ara ens pots trobar a www.lexpressio.net
7 d’abr. 2014
Clam pel valencià a la Trobada de la Marina Alta a Gata de Gorgos
Vora 16.000 persones reivindiquen el valencià a l’escola i es mostren en contra de l’arranjament escolar dissenyat per la Conselleria
Gata de Gorgos a la Marina Alta ha marcat el tret d’eixida d’un total de 18 manifestacions reivindicatives per defensar l’escola en valencià al llarg del territori del País Valencià i que es presenten com “les més reivindicatives” de la seua història, ja que posaran en primera línia la protesta contra l’arranjament escolar dissenyat per la Conselleria d'Educació per al pròxim curs.
Milers de persones de tota la comarca s’han acostat a aquest municipi per reivindicar més que mai el valencià a l’escola i l’impuls al seu ús social.
La Trobada ha arrancat a les 10 del matí i continuarà fins a les 20 hores aproximadament. La trobada de la Marina Alta acull un total de quatre exposicions sobre Fotografia matemàtica, 'Reciclart', 'Treballs artesanals' i '30 anys de LUEV'. A més ha oferit un suggeridor Espai del llibre, una partida simultània d’escacs, Racó del conte i esports al carrer.
En acabar de dinar, un total de 16 restaurants de Gata han oferit menús especials amb preus interessants, i tot seguit la cercavila, a la qual han seguit les paraules de benvinguda i l’obertura dels tallers i actuacions.
A les 19.30 està previst l'inici del Festival de Música en Valencià i l’actuació de Marcel el marcià, a qui seguirà un sopar popular de coques, pollastre i pastís de xocolata. Finalment, està previst que tanque la primera Trobada del 2014 al País Valencià el concert de La Gira 2014, que inclou un concert de Feliu Ventura i les actuacions de Tremp, Arapa, Pellikana i Pupil·les Dilatives.
Escola Valenciana ha fet una crida a participar a tota la ciutadania a les primeres Trobades 2014, independentment de la comarca, amb l’objectiu que els valencians i les valencianes participen d’una manera massiva ja que el govern de la Generalitat ha intensificat últimament els seus atacs a l’escola pública i en valencià.
En opinió del president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, aquests atacs suposen un menyspreu dels fonaments de l’Estatut d’Autonomia que Escola Valenciana defensa en tant que “contempla la protecció dels nostres màxims trets d’identitat”.
Èxit de participació
El president de la CAPPEV, la Coordinadora d’Escola Valenciana a la Marina Alta, Jaume Fullana ha volgut fer patents “les ganes d’assistir a la Trobada per part de les famílies, el professorat i els col·lectius i entitats de la comarca, una festa per la llengua que ja ha arribat a la 29 edició i que continua traspuant el batec i la il·lusió per estudiar en valencià de la gent de la comarca generació rere generació, la qual cosa ens dóna molta força per continuar promovent aquestes festes de dignificació del valencià i d’orgull de sentir-nos poble. Tenim la gran sort de comptar amb trets propis i amb una riquesa lingüística meravellosa i la nostra escola és clau en la construcció d’aquesta societat que exigeix trellat i coneixement al govern de la Generalitat Valenciana”.
Fullana ha resaltat que la resposta ha segut magnífica amb 33 pobles i 66 escoles participants, "gràcies a la col.laboració de les comunitats educatives i l'ajuntament de Gata".
El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno ha declarat a La Veu del País Valencià que “les Trobades són de totes i de tots i que les poblacions on se celebren les 18 festes per la llengua a les nostres comarques tenen governs de diferents colors polítics: “La col·laboració dels ajuntaments és fonamental en l’organització de cada Trobada i de forma generalitzada els consistoris estan treballant al costat de les nostres Coordinadores comarcals i dels centres educatius per dur endavant unes festes per la llengua exitoses. És per això que demanem als màxims responsables autonòmics que prenguen nota de les bones pràctiques que en aquest sentit es realitzen des dels governs municipals, que no és més que respectar i promoure l’escola pública i en valencià mitjançant les Trobades d’Escoles en Valencià”.
Moreno ha recalcat que els polítics de poble "es creuen el valencià, però els de la Generalitat, no". A banda ha resaltat que hi ha un estudi de Laura Portolés (UJI) que diu clarament que els xiquets que estudien valencià tenen més facilitat per per a aprendre altres idiomes".
A més, ha estat en la Marina Alta on s’han detectat els primers casos d’irregularitats promogudes des de l’Administració educativa en aquelles escoles que tenen doble línia educativa i han de suprimir o la línia en valencià o la línia en castellà. En aquest context s’havia establert que seria el Consell Escolar del centre l’òrgan que decidiria aquest tema.
Ara mateix hi ha dues escoles de la Marina Alta, el CP Santa Maria Magdalena del Poble Nou de Benitatxell i el CP Sant Vicent Ferrer de Teulada, que van decidir en Consell Escolar conservar la línia en valencià i ara la Conselleria d’Educació els obliga a eliminar-la i a conservar la unitat en castellà sense el consens de la comunitat educativa dels centres.
En el cas de Poble Nou de Benitatxell desapareix tota l’oferta d’ensenyament en valencià a la població i des d’Escola Valenciana es té la ferma convicció que aquesta decisió és antiestatutària, per això l’Oficina de Drets Lingüístics de l’entitat ja està estudiant el cas.
Pel que fa a l’escola de Teulada, el poble del vicepresident de la Generalitat Valenciana José Císcar, caldria que actuara al respecte tant en aquest cas tan proper a ell com en totes les decisions que no respecten els acords presos als Consells Escolars: “Caldria que el vicepresident posara sobre la taula a la consellera d’Educació l’actuació de l’Ajuntament de Castelló, que ha determinat oposar-se a la supressió de la unitat de valencià del CP Herrero per les ordres arbitràries que s’estan donant des del departament de M. José Català i de les quals ella acaba sent la màxima responsable” ha explicat Vicent Moreno i ha afegit: “Convidem també Alberto Fabra a seguir l’exemple de l’Ajuntament de Castelló i que respecte i acate decisions tan serioses com les dels Consells Escolars respecte a conservar les línies d’ensenyament en valencià”.
FONT: La Veu PV
Etiquetes de comentaris:
Escola Valenciana,
Marina Alta,
Trobades
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Traductor
Etiquetes
Altea
(214)
Ajuntament
(116)
Música
(83)
Compromís per Altea
(50)
País Valencià
(40)
Cultura
(22)
PP Altea
(17)
Atur
(16)
Compromís
(16)
PSOE Altea
(12)
Generalitat
(10)
RTVV
(10)
Cipal
(9)
Eleccions
(9)
Esports
(9)
Pla i Revés
(8)
Front Litoral
(7)
Juanvi Martín
(7)
PP
(7)
Escola Valenciana
(6)
La Nucia
(6)
Marina Baixa
(6)
Moros i Cristians
(6)
Opinió
(6)
Teatre
(6)
Trobades
(6)
25 d'abril
(5)
Altea la Vella
(5)
Baldoví
(5)
Educació
(5)
Festivern
(5)
Sanitat
(5)
Castell de l'Olla
(4)
Estat Espanyol
(4)
Festes
(4)
Gregorio Alvado
(4)
Joventut
(4)
Plenari
(4)
Política
(4)
Riu Algar
(4)
Ràdio Altea
(4)
l'Expressió d'Altea
(4)
valencià
(4)
A Contratemps
(3)
Agricultura
(3)
La Gossa Sorda
(3)
Miguel Ortiz
(3)
Obrint Pas
(3)
Sebastián Gómez
(3)
acpv
(3)
Alteatre
(2)
Bloc Altea
(2)
Callosa d'En Sarrià
(2)
Conselleria
(2)
EU Altea
(2)
Enquesta
(2)
Fextival
(2)
Futbol
(2)
Guillem Agulló
(2)
Junta Local Festera
(2)
Montemolar
(2)
PGOU
(2)
PSPV
(2)
Palau Altea
(2)
SAF
(2)
Setmana Santa
(2)
UE Altea
(2)
Albalat Teatre
(1)
Balconades
(1)
Bellaguarda
(1)
Caixaltea
(1)
Campomanes
(1)
Carolina Punset
(1)
Encontes
(1)
FGV
(1)
Fòrum Dinamitza
(1)
Jesús Ballester
(1)
Jeturbe
(1)
La Passió d'Altea
(1)
Marga Riera
(1)
Marina Alta
(1)
Miguel Ángel Capilla
(1)
Musicaltea
(1)
Natura
(1)
Ruta de les Ermites
(1)
SFA
(1)
Salut
(1)
Serra Gelada
(1)
TV3
(1)
València
(1)
Vicent Sanz
(1)
Vigela Lloret
(1)
Xavi Castillo
(1)
censura
(1)
El més llegit esta setmana
-
Recorda que ens hem traslladat, ara ens pots trobar a www.lexpressio.net
-
Les dades de 2014 milloren en aproximadament 3000 visites les de l’any anterior Per tercer any consecutiu l’Expressió d’Altea ha acon...
Contacte
Contacta amb nosaltres a través del nostre mail: lexpressioaltea@gmail.com
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada