Recorda que ens hem traslladat de web, ara ens pots trobar a www.lexpressio.net

8 d’ag. 2011

Compromís qualifica la reforma de la llei electoral d'anti-democràtica

Enric Morera diu que forma part d'una estratègia 'per blindar el sistema PP-PSOE' · La reforma dificultarà que es puguen presentar coalicions i partits com Compromís, Solidaritat, PSM,...
El portaveu de Compromís a les corts, Enric Morera, ha qualificat en declaracions a VilaWeb, d'antidemocràtica' la reforma de la llei orgànica de règim electoral (LOREG) aprovada al gener amb els vots de PSOE i PP i amb el suport de CiU i PNB. 'És un pas més en l'estratègia del PP-PSOE contra el pluralisme i per a blindar els propis privilegis', diu Morera. Aquesta reforma dificulta seriosament que es puguen presentar a les eleccions espanyoles d'aquest mes de novembre coalicions i partits com el mateix Compromís, Solidaritat o el PSM.

La reforma inclou una modificació sorprenent de l'article 169, que ha passat quasi desapercebuda. A l'apartat 3 diu: 'Els partits, federacions o coalicions que no hagen obtingut representació en cap de les cambres en la convocatòria anterior necessitaran les signatures d'almenys un 0,1% dels electors inscrits al cens electoral de la circumscripció per la qual es vulguen presentar. Cap elector no podrà prestar la signatura a més d'una candidatura'.


Això implica que partits que no van tindre representació a les darreres eleccions espanyoles (o no s'hi van presentar), no es podran presentar a les eleccions excepte que arrepleguen les signatures del 0,1% dels electors de cada circumscripció. A més, segons la reforma de la llei, només tindran vint dies per a recollir-les, a partir del 27 de setembre, quan es publicarà oficialment la convocatòria d'eleccions. A totes aquestes traves, cal afegir que, una vegada recollides les signatures, cada partit haurà de portar-les a un notari perquè avale l'autenticitat, amb els costos econòmics que tot aquest procés implica.

Sense candidat encara, però amb la marca Coalició Compromís

'La gent de Compromís sabem de què parlem perquè històricament hem estat sempre discriminats en les lleis electorals, primer amb la barrera del 5% i després amb diversos intents dels governs del PP per a canviar la llei electoral amb l'únic objectiu de barrar-nos el pas', considera Morera, que, amb tot, diu que el partit està disposat a recollir les signatures necessàries i que es presentarà a les eleccions del 20 de novembre.

El partit encara no ha elegit candidat, però Morera sí que ha confirmat que la formació es presentarà amb el mateix nom en què es va presentar a les eleccions autonòmiques: Coalició Compromís. Darrerament la coalició havia considerat fins i tot la possibilitat de concórrer juntament amb Equo, la proposta ecologista del president espanyol de Greenpeace. Aquesta era un idea que Iniciativa del País Valencià, membre de Compromís, veia amb bons ulls, però que no satisfeia el BLOC.

'Nosaltres hem d'anar a Madrid per a projectar l'efecte Compromís, en positiu, a l'estat espanyol, i per a portar d'una vegada per totes el valencianisme al congrés', argüeix Morera. Amb tot, no es descarta que hi haja més converses amb Equo per evaluar les possibilitats de col·laboració i no serà fins a les pròximes setmanes, quan comence l'elecció del candidat, quan es definiran les llistes electorals.

FONT: Vilaweb

0 comentaris:

Traductor

El més llegit esta setmana

Contacte

Contacta amb nosaltres a través del nostre mail: lexpressioaltea@gmail.com

Arxiu