Recorda que ens hem traslladat de web, ara ens pots trobar a www.lexpressio.net

16 de des. 2011

La Generalitat, a la vora de l'abisme

Podria incòrrer en pagaments milionaris en set dies

Amb a penes unes hores d'antelació, el president de la Generalitat convocava ahir els màxims representants de les empreses valencianes a una reunió al Palau de la Generalitat. El motiu de la trobada va ser la greu situació en què es troben les arques públiques valencianes. En una setmana, la Generalitat hauria de retornar als inversors uns diners (més de 1.600 milions d'euros) amb què ara per ara no compta.

D'ací una setmana, els impagaments de la Generalitat Valenciana podrien estendre's. Als ja coneguts deutes contrets pel Consell amb les farmàcies -que aniran a la vaga a partir de dilluns- o amb els proveïdors de sanitat, ara podria sumar-se un altre milionari. Ara fa un any, el Consell realitzava la seua primera emissió de bons patriòtics, que li servirien per finançar-se a curt termini amb 1.572 milions d'euros que hauria de tornar als inversors un any més tard -i amb un interès afegit del 4,75%-.

El proper 22 de desembre és el dia marcat perquè les arques públiques valencianes retornen eixos més de 1.600 milions d'euros, però el seu pagament depèn de la liquidesa amb què puga comptar el Consell. A falta d'una altra font de finançament, la Generalitat llançava fa unes setmanes una nova emissió de bons patriòtics, xifrada en 1.800 milions d'euros, per a poder cobrir la despesa generada ara fa un any. Però la jugada no ha eixit tan redona com s'esperava des de la Conselleria d'Economia, i, com ja informàvem dilluns, les quantitats venudes fins el moment no fan preveure que s'aconseguisquen ni tan sols dos terços dels diners necessaris. Despús-ahir, una nota de l'organisme que regeix Enrique Verdeguer assenyalava que s'haurien col·locat 800 dels 1.800 milions d'euros oferits.

Davant esta situació, el president Alberto Fabra convocava ahir a la cúpula empresarial valenciana a una reunió al Palau de la Generalitat. Alguns dels assistents van ser avisats la jornada anterior, però la majoria se'n van assabentar ahir mateix pel matí. La trobada, de fet, ni tan sols estava inclosa a l'agenda oficial del president, però, pel poc que va poder transcendir a la premsa, els temes centrals en sigueren els problemes econòmics de les arques públiques valencianes.

Si no s'aconsegueixen vendre els bons, Fabra podria recórrer als bancs, a l'ICO o a noves -i més prfundes- retallades

O més retallades o més deute

La crítica situació financera de la Generalitat, que podria veure's agreujada si la setmana que ve acumula eixos més de 1.600 milions d'euros que adeuta als inversors, comença a ser insostenible. Per això, des del Consell s'estan barallant ja diverses opcions per solucionar tant el problema a curt termini -el retorn dels diners dels bons patriòtics- com a mig termini -aconseguir liquidesa-, com reconeixia ahir mateix en roda de premsa el conseller Verdeguer. Una d'elles seria pressionar als bancs perquè compraren bons patriòtics valencians de la remesa que finalitza esta setmana, una possibilitat que la majoria d'entitats descartaren, entre d'altres motius, perquè els bons patriòtics catalans i del Tresor ofereixen una major rendibilitat que els valencians. També existiria la possibilitat -i alguns diaris apunten que Fabra ja s'hauria mogut en eixa direcció- que els mateixos bancs atorgaren un nou préstec a la Generalitat per import dels bons que no s'aconseguisquen situar al mercat.

Una altra opció passaria per demanar ajuda a l'ICO (Instituto de Crédito Oficial), una mesura que hauria de passar per les mans de Mariano Rajoy, però que resulta poc factible, perquè obriria la porta a que altres autonomies demanaren el mateix tracte a l'organisme oficial. I, per últim, hi hauria també una possibilitat més sagnant, que passaria per dur a terme retallades més dures de les que fins ara ha anunciat l'executiu de Fabra. Alguns analistes situen com a exemple Catalunya, a on el govern d'Artur Mas ha retallat el pressupost de la majoria d'entitats públiques -des d'hospitals fins TV3-, amb el resultat d'una alta conflictivitat social. La resposta no tardarà a arribar: el temps s'esgota.

0 comentaris:

Traductor

El més llegit esta setmana

Contacte

Contacta amb nosaltres a través del nostre mail: lexpressioaltea@gmail.com

Arxiu